Kieli Valikko
Projekti-Instituutin blogi

Projekti-Instituutin blogi

20.6.2017 10.02Huomaatko omat kommunikointimokasi? Näin vältät niistä tyypillisimmät

Ontuva kommunikointi on yksi yleisimpiä syitä projektien ongelmiin ja epäonnistumisiin. Arjen kiireessä ei välttämättä malttaisi käyttää kommunikaatioon sen vaatimaa aikaa – kärjistetysti “hoidetaan hommat sovitusti ja ilmoitetaan puolin ja toisin, jos tulee ongelmia”. Tuo “sovitusti” jää kuitenkin helposti kuvitellun yhteisymmärryksen tasolle, ellei varmisteta, että asiat on ymmärretty samalla tavalla. Seurauksena tehdään päällekkäistä työtä tai jopa aivan vääriä asioita väärään aikaan. Korjausliikkeet turhauttavat kaikkia ja sotkevat aikatauluja. Selkeään viestintään olisi siis kannattanut panostaa alun alkaen.  

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.4.2017 7.56”Lean Management Office” (LMO) on uuden ajan Projektitoimisto (PMO) Matti Haukka

Millainen voisi olla uuden ajan PMO, joka olisi ohjaamassa organisaation tai liiketoiminnan uusiutumista, joka tapahtuu muutosohjelmien, kehitysprojektien, investointien, kehitysjonojen ja pienkehityksen avulla? Tälle kehitysasteelle päässyt PMO voisi saada nimekseen LMO (Lean Management Office).

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.3.2017 4.37Tunne itsesi - määritä johtamistyylisi Juuso Äikäs

Projektiammattilainen on usein johtamassa henkilöitä joilla on aivan eri esimiehet. Niinpä projektipäälliköllä pitääkin olla kyky rakentaa luottamusta, motivoida, neuvotella ja antaa palautetta rakentavasti, jotta hän saisi auktorisoitua itsensä muiden projektiin osallistujien silmissä.
Projekti-Instituutti on luonut yksinkertaisen ja nopean tavan kurkistaa omaan johtamistyyliin kartoitustyökalun avulla.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.2.2017 8.28Kuuntelisinko konsulttia? Annika Oinonen

Projekti. Helppo homma? Päätetään vain minkälainen rakennus, tietojärjestelmä tai tuote halutaan saada aikaiseksi ja nimetään kannuksensa ansainnut työntekijä projektipäälliköksi vastaamaan tuloksesta? Väärin, väärin ja väärin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.2.2017 12.17Projektipäällikön mentoroinnille ja coachingtaidoille on tilausta Raija Heimonen & Tuula Nurmiluoto

Projektiyhdistyksen tekemän kyselytutkimuksen 2016 mukaan projektien johtamistaidon merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Johtamisen fokus on siinä, miten odotettu ja sovittu tulos saadaan toteutettua asiakkaalle. 

Projekteissa on monenlaisia työkaluja ja menetelmiä, joilla saadaan asiat ruotuun. Ihmisten kanssa excelit eivät toimi kovin hyvin. Ne palvelevat milestoneina, mutta ihminen tarvitsee ääntä, sanoja ja niiden merkityksiä. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.2.2017 9.47Mikä infraprojekteissa mättää? - Osa 3 Matti Haukka

Mikä onkaan lopullisen onnistumisen mittari suurissa infraprojekteissa? Onko se kustannus, aikataulu vai lopputuloksen vastaavuus vaatimuksiin? Ei, kyllä se on siitä saatavat hyödyt ja vaikuttavuus sillä aikajänteellä, mikä tarkasteluun on kulloinkin toteuttavan organisaation visioiden ja strategian näkökulmasta otettu.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.1.2017 8.05Mikä infraprojekteissa mättää? - Osa 2 Matti Haukka

Projektinjohtamisen kehitys sai aikanaan alkunsa aikataulusuunnittelun tekniikoiden kehittämisellä. 50-luvun lopussa kehitettiin toimintaverkkotekniikat ja kriittisen polun menetelmä. Tunnen aiheeseen suurta lukkarinrakkautta. Aloitinhan työurani aikoinaan 80-luvulla Valmetin Vuosaaren telakalla suunnittelemalla laivaprojektien aikatauluja. Ne projektit muuten pysyivät aikataulussa. Kokeneitakin projektipäälliköitä valmentaessani olen nyt huomannut, että nämä menetelmät ovat jääneet täysin unholaan. Toki ne eivät ole sellaisenaan sovellettavissa kaikkiin tapauksiin. Mutta jos kyseessä on projekti, minkä lopputulos ja siihen liittyvät vaatimukset ovat lähtötilanteessa sovitut, voidaan projektien aikataulusuunnittelua tehdä tarvittaessa jopa varsin tarkallakin tasolla. Jos taas lopputulos ja vaatimukset eivät ole määriteltyjä, tulisikin soveltaa ohjelmajohtamista (siitä myöhemmin) tai erityisesti softaprojekteissa ketteriä toteutustapoja, joissa vaatimukset projektin suunnittelulla poikkeavat hieman totutusta. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.1.2017 8.02Mikä infraprojekteissa mättää? - Osa 1 Matti Haukka

Haluan aloittaa aiheen käsittelyn käsitteistä. Ihan ensiksi puhun aina projekteista ja (kehitys-)ohjelmista. Hanke-sanaa en juurikaan viljele. Sitä voitaisiin käyttää siinä vaiheessa, kun lopullista päätöstä toteutuksesta ei ole tehty. Toteutusvaiheessa olevissa projekteissa tai ohjelmissa sen käyttäminen antaa ikään kuin luvan luopua oikeasta projektin tai ohjelman johtamisesta, mikä näyttääkin olevan varsin usein asian tila.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.12.2016 7.55Ohjelman perustamisen neljä perustyökalua Juuso Äikäs

Ohjelma on mittava johtamiskokonaisuus, joka sisältää tyypillisesti kymmeniä projekteja ja sen kesto mitataan vuosissa. Ohjelmien budjetit ovat miljoonaluokkaa, joskus jopa miljardeja. Niinpä ei olekaan aivan sama, kuinka tällaista laivaa ohjataan. Haasteellisuutta lisää myös se, että kokonaisuutta ei useinkaan pystytä määrittelemään alussa kovinkaan tarkasti, siksi ohjelman käynnistäminen vaatii hyvää epävarmuuden sietokykyä. Tässä blogissani esittelen neljä perustyökalua ohjelman perustamisvaiheeseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.12.2016 12.01Kuinka muutan työtapaani? Juuso Äikäs

Jokainen meistä voi varmuudella muuttaa vain yhtä ihmistä, itseään. Eikä sekään ole helppoa.
Tässä kirjoituksessa referoin Michael Bungay Stanierin kirjaa "The Coaching Habit", siinä on mielestäni oivallisesti koottu resepti oman toiminnan muuttamiseksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Seuraavat