Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

9.1.2018 13.25

Ethän istu koulutuksessa turhaan? Varmista, että saat kaiken irti!

Hanna Andersson

Uusi vuosi, uudet tuulet! Oletko sinä menossa tänä keväänä koulutukseen kehittämään ammattiosaamistasi? Hyvä, jos olet. Jokainen meistä kaipaa säännöllisesti päivitystä osaamiseensa ja uusia suuntia ajatuksilleen.


Käytännössä koulutus kuitenkin kilpailee ajasta päivittäisen työn ja arjen kanssa. Koska tietysti haluat koulutuksesta olevan mahdollisimman paljon hyötyä – kuten epäilemättä työnantajasikin – on tärkeä varmistaa, etteivät opit vesity minkään muuttumatta.Kun muistat huolehtia seuraavista asioista, jaksat pitää mielenkiintosi yllä ja saat koulutuksesta parhaiten hyödyn irti:


 1. Aseta itsellesi konkreettiset oppimistavoitteet
 2. Tutustu sisältöihin, huolehdi  tavoitteistasi
 3. Keskity, kysy, keskustele
 4. Tutustu ja verkostoidu
 5. Sovella, kokeile ja jaa oppimaasi.


Aseta itsellesi tavoitteet

Olitpa menossa koulutukseen omasta aloitteestasi tai esimiehesi ehdotuksesta, on osaamisesi päivittämiselle ilmeisesti tunnistettu tarve. Koulutuksen kuvauksessa on varmasti määritelty sen tavoitteet, mutta ne kertovat eniten sen sisällöstä ja tasosta yleisesti. Yksilöi  itsellesi 2-4 päätavoitetta, jotka liittyvät selkeästi johonkin nykyiseen tai tulevaan työtehtävääsi ja juuri oman organisaatiosi toimintatapojen kehittämiseen. Esimerkiksi "seuraavaa projektiani varten opettelen osittamaan ja aikatauluttamaan projektin oikein" tai "perehdyn ohjelmajohtamisen periaatteisiin, jotta voin suunnitella suuren muutoksen X läpiviennin hallitusti."


Tee tämä mielellään esimiehesi tai jonkun muun henkilön kanssa, jota kiinnostaa, että uusi osaamisesi tulee hyödynnettyä. Näin sinulla on myös sparraaja, joka myöhemmin tukee sinua oppimasi käytäntöön viemisessä ja auttaa raivaamaan mahdollisia esteitä sen tieltä.


Kerro myös kollegoillesi koulutuksesta ja kysy, tuleeko heille mieleen jotain asiaan liittyvää, johon organisaatiossanne kaivattaisiin lisäymmärrystä. Näin hekin tietävät, että kyseiset asiat ovat edistymässä, ja voivat kysyä sinulta uusimpia tärppejä koulutuksesta.

Tutustu koulutuksen sisältöön etukäteen ja huolehdi tavoitteistasi

Valmistaudu koulutuspäivään /-päiviin vähintään tutustumalla sisältöön ajatuksen kanssa. Mieti jokaisen otsikon ja kuvauksen kohdalla:


 • Miten tämä liittyy minuun, työhöni ja yritykseemme/organisaatioomme? Mitä kiinnostavaa tässä on minulle?
 • Miten tämä asia meillä tehdään (jos tehdään)?
 • Kaipaammeko siihen muutosta?
 • Liittyykö tämä spesifisti johonkin asettamaani oppimistavoitteeseen?
 • Mitä haluan tästä asiasta oppia?
 • Mitä minun on muistettava kysyä kouluttajalta?

Keskity, kysy, keskustele

Koulutuspäivät tuntuvat usein yhtä aikaa sekä inspiroivilta että uuvuttavilta, koska uutta sisäistettävää on paljon ja aivot käyvät täysteholla. (Päinvastaisessa tapauksessa uuvut pitkästymisestä, mutta toivotaan, että ensimmäinen skenario on lähempänä totuutta.)


Viimeistään iltapäivällä lounaan jälkeen iskee ylikuormitustila, johon elimistö reagoi viestimällä, että nyt olisi hyvä käydä vähäksi aikaa nukkumaan.


Asioiden jäsentelyyn ja taisteluun iltapäivän haukottelua vastaan ei auta kotiloon vetäytyminen, vaan aktiivisuus. Tuskin enää kukaan kouluttaja muutenkaan odottaa, että osallistujat tekevät hiljaa muistiinpanoja ja esittävät mahdolliset kysymyksensä päivän viimeisen viiden minuutin aikana.


Keskusteleva ote on kaikkien näkökulmasta antoisampaa. Keskeytä siis rohkeasti muulloinkin kun silloin, kun kouluttaja kysyy, onko kysyttävää. Haasta kouluttaja: Pyydä konkreettisia esimerkkejä ja asioiden esittämistä eri tavalla, jos et täysin ymmärrä. Ammattitaitoinen kouluttaja ei tästä ärsyynny, vaan päinvastoin ilahtuu!

Tutustu ja verkostoidu

Todennäköisesti teidän organisaationne ei ole maailmanhistorian ensimmäinen, joka painii teille juuri nyt ajankohtaisen haasteen kanssa. Muista, että kouluttajan lisäksi muilla osallistujillakin on todennäköisesti paljon jaettavaa, ja heiltä voi löytyä omiin kysymyksiisi ratkaisuja ja vinkkejä. Lisäksi he saattavat olla hyviä tyyppejä, joiden kanssa voit jatkaa juttua koulutuksen jälkeen.

Sovella, kokeile, jaa

Menit oppimaan jotain uutta, ja tarkoitushan oli, että jokin toimintatapasi tai organisaationne käytäntö muuttuu sen myötä. Kun palaat koulutuksen jälkeen töihin, älä anna oppimiesi asioiden lässähtää vanhojen rutiinien alle, koska ei ole aikaa ryhtyä tekemään asioita toisin.


Mitkä olivat tavoitteesi? Mitä piti alkaa tehdä uudella tavalla? Koska olisi seuraava tilaisuus soveltaa kutakin oppimaasi asiaa?


 • Käy läpi muistiinpanosi, kirjoita niitä tarvittaessa puhtaaksi
 • Kokeile oppimiasi malleja, viitekehyksiä, työtapoja ja menetelmiä
 • Kerro muillekin mitä olet oppinut ja oivaltanut, kysy mitä ajatuksia se heissä herättää, ja ota heidät mukaan soveltamaan.

Antoisia opiskeluja!Suomen Projekti-Instituutin kahden viikon välein julkaistavassa uutiskirjeessä on kuulumisia projektialalta, case-tarinoita projektitoiminnan kehittämisestä, blogikirjoituksia sekä ajankohtaista tietoa Projekti-Instituutin valmennuksista ja tapahtumista. Liity uutiskirjeen tilaajaksi tästä 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi