Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

30.5.2012 10.33

IPMA ja projektipäällikön käyttäytymispätevyydet – osa 2

Rita Murray

Sitoutuminen ja motivaatio

Projektipäälllikkö antaa muille – tahtomattaankin – mallin siitä, miten juuri tässä projektissa toimitaan. Näinhän on käynyt maailman sivu eri organisaatioissa: ensimmäisen (vaikutusvaltaisen) johdon toimintatavat luovat yrityksen toimintakulttuurin, joka säilyy jopa kymmeniä vuosia.

Projektipäällikkönä luot toimintakulttuurin omaan projektiisi. Olet esimerkki muille kommunikoinnissa ja tekemisen laadussa ja myös sen suhteen miten sitoutunut ja motivoitunut olet työssäsi.

Mitä sitoutuminen oikeastaan tarkoittaa? Sana voi herättää kielteisiäkin mielikuvia – sidottu, kahlittu, ilman liikkumavaraa, huh! Mutta voi sen määritellä toisinkin: omistaudut omalle osaamiselle ja tekemiselle. Teet parhaasi, aina piirun verran enemmän tai paremmin kuin pakko.(Tosin, let’s face it, on tilanteita, joissa on viisasta ja kohtuullista tehdä asiat vain riittävän hyvin).

Osaamiselle ja tekemiselle omistautuminen tarkoittaa myös sitä, että tavoittelet mestaruutta omassa ammatissasi. Todellinen mestaruus sisältää aina annoksen nöyryyttä ja ymmärryksen siitä, että valmiiksi ei ihminen tule ikinä, mutta oppimiskelpoisena voi säilyä vaikka koko ikänsä.

Mestarillinen projektipäällikkö saattaa kuulostaa jopa naivilta. Riittääkö sinulle siis taitava?

Riittääkö sinulle, että projektitiimisi on taitava? Tai jääkiekkojoukkueesi….

Mikä ero on mielestäsi taitavalla ja mestarillisella? Ja mistä muut projektijoukkueessasi tietävät, että olet omistautunut? Miten ilmaiset intoasi?

Mikä virittää motivaation?

Olemme hyvin yksilöllisiä motivoitumisen suhteen. Onneksi näin on, jotta kaikki erilaiset projektintehtävät tulevat tehdyiksi.

Karkeasti motivaatiot voidaan jakaa (McLellandin mukaan) kolmeen vaikuttavaan tekijään: liittymisen motiivi – ihmiskeskeisyys, tunteiden ja ideoiden ilmaisun mahdollisuus, hyväksynnän saaminen muilta. Motivaation kannalta on silloin tärkeää, että työ ja työympäristö tarjoaa mahdollisuuden aitoihin kohtaamisiin ja yhteistyöhön erilaisten ihmisten kanssa. Toisena motiivini on saavuttaminen, jolloin erinomaisen tekemisen ja tuloksen kriteerit ovat selkeät. Työ ja työympäristö mahdollistaa tavoitteiden asettamisen, tuloksen tekemisen ja itsenäisyyden. Mahdollisuus kilpailuun virittää myös motivaation korkealle.

Kolmantena motiivina on valta; asemansa ja saamiensa tilaisuuksien kautta asianomainen voi vaikuttaa ihmisiin, ympäristöön ja toimintaan sekä käytettäviin menetelmiin. Hänellä on valta tehdä päätöksiä.

Useimilla tapaamillani projektipäälliköillä saavuttaminen on tärkeä motivaatiotekijä.

Jos ihmiset eivät kiinnosta lainkaan voi yhteistyön aikaansaaminen – projektityöhän on paljolti asiantuntijoiden ja heidän yhteistyönsä johtamista – takkuilla.

Jos valta on voimakkain motiivi, voit projektipäällikkönä joskus turhautua sen puutteeseen: moni projektipäällikkö kokee olevansa puun ja kuoren välissä; kuormitettuna suurella vastuulla, mutta vähäisellä vallalla. Valtaa on silti aina, jos osaat vaikuttaa ihmisiin.

Motivaation taso vaihtelee. Saman päivän aikana voit olla motivaatiosi huipulla täydellisessä flowtilassa tai osallistua tylsistyneenä esim. johonkin pakkopullapalaveriin, jolloin motivaatiosi suuntautuu johonkin aivan muuhun.

Olemme aina motivoituneita johonkin! Haasteena onkin riittävän motivaation löytäminen silloin kun EVVK! Niissä tilanteissa on hyödyllistä tunnistaa ja kiinnittää huomio siihen, minkälaista sisäistä puhetta ja keskustelua käyt itsesi kanssa. Onko motivaatiostrategiasinegatiivinen? Vakuutteletko itsellesi, että tehtävä on ylivoimainen? Projektin laajuus ei hallittavissa? Resurssit ei riitä, budjetti on kestämätön…

Tai annatko kenties itsellesi jatkuvasti kovaa kritiikkiä? Monen suosikkiviihdettä on mollata itseään.

Vai yritätkö motivoida itseäsi ”pakko tehdä, täytyy välittömästi…”?

Vaihda strategiaa, ettei projektistasi tule viidakon tähtösen mainitsemaa stragediaa…!

Onneksi voit joka hetki ajatella toisin ja siten vaikuttaa vallitsevaan tunnetilaasi ja sitä kautta tekemiseen ja energiatasoon. Kokemus muuttuu, kun vaihtaa näkökulmaa.

Suhteellisuudentajun palautuminen voi kummasti vireyttää ja motivoittaa: huomattava osa jokaisen projektin ongelmista on ratkaistavissa, ne eivät ole nälänhädän tai ekokatastrofin laajuisia eikä maailma näin ollen kaadu vaikka dealinet siirtyy ja asiakas huutaa.

Tarvitsemme työssämme merkityksellisyyttä.

Kanadalainen valmentaja ja coach Michael Bungay Stanier käyttää ilmaisuja ”bad work” kuvaamaan monen organisaation aivan liian tyypillistä toimintaa: tarpeetonta byrokratiaa, turhia palavereita, tarpeettomia sähköposteja ja puhelinsoittoja ja vanhentuneita käytäntöjä, jotka eivät palvele oikeasti mitään todellista tarvetta. Parikin tuntia tätä ”bädwörkkiä” on liikaa ja kuitenkin jokainen meistä huomaa joskus käyttävänsä aikaansa siihen. ”Good work” puolestaan on hyödyllistä ja tarpeellista työtä, jossa käytät ammattitaitoasi päivittäin. Siihen liittyy työsi mielenkiintoiset piirteet ja toisaalta ei-niin-mielenkiintoiset asiat, jotka kuitenkin voit hyväksyä kokonaistehtävääsi kuuluviksi. Suuri osa organiaation työstä ja tehtävistä on tätä ”good work”-osastoa Bungay Stanierin mukaan ja sitä tarvitaan aina.

”Great work” on se mitä tarvitsemme ja kaipaamme lisää!

Jokainen haluaa edes osan työajastaan käyttää tehtäviin, joista on hyötyä jollekin taholle ja jonkinlaista merkitystä myös itselle. Asiantuntijaorganisaatioissa itsensä toteuttaminen on tärkeämpää kuin lisää liksaa.

Silloin hyödyllisiä kysymyksiä itselle ovat, mitä arvoa tai kutsumustavoin toteuttaa työssäni?

Kutsumus, vokaatio on niin painava sana, että liitämme sen vain tiettyihin ammatteihin – lääkäri, pappi, taiteilija. Mutta voit lähestyä sitä miettimällä, mikä veti sinua puoleensa jo lapsena tai nuorena? Millä elämän alueella on ydinlahjakkuutesi? Tutkimus, johtaminen, tuloksen teko, palveleminen, ajattelu, luovuus, ongelmanratkaisu? Sieltä löytyvät ne merkitykset, jotka kantavat motivaatiotasi pitkällä tähtäimellä.

Aristoteleen sanoin:

”Siellä missä lahjakkuutesi ja maailman tarpeet kohtaavat on kutsumuksesi.”

Rita Murray toimii Suomen Projekti-Instituutissa seniorikonsulttina ja coachina

IPMA competence baseline

Integro Peili™Johtajuusarvio

Michael Bungay Stanier: Do more great work


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi