Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

9.4.2013 9.29

IPMA Käyttäytymispätevyydet Luotettavuus – osa 13

Rita Murray

Luotettavuus on ammatillisen osaamisen ohella varmasti tärkeimpiä hyvän yhteistyön perusteita. Luotettava projektipäällikkö sitoutuu toteuttamaan projektin sovitussa laajuudessa ja aikataulussa. Tärkeä osa luotettavuutta on juuri lupausten pitäminen: hoidan tämän projektin sovitussa ajassa ja jos tilanteeseen tulee mutkia matkalla, lupaan informoida asianosaisia avoimesti ja rehellisesti ensi tilassa.

Projektipäällikkönä joudut rakentamaan  luottamusta useaan suuntaan: jokaisella sidosryhmään kuuluvalla on oikeus olettaa ja vaatia, että olet luotettava.

Samaten joudut rakentamaan luottamusta omaan projektiryhmäsi jäseniin. Hyvän luottamuksellisen ilmapiirin aikaansaaminen on tehtävä, johon sinun kannattaa satsata jokaisen projektin alussa. Luottamusta voit rakentaa tekemällä tietoisesti toimenpiteitä, joilla lisäät avoimuutta ja omaa uskottavuuttasi roolissasi. Kun projektin asiantuntijat voivat luottaa siihen, että hanskaat kokonaisuuden ja pidät tarvittaessa heidän puoliaan puun ja kuoren – oman organisaation ja asiakkaan vaatimusten ristitulessa – voit myös omasssa roolissasi luottaa suurempaan sitoutumiseen. Luotettavuus on ammattimaisuutta ja uskottavuutta siinä roolissa jossa työskentelet.

Haasteellista luottamuksen rakentaminen on hajautetuissa projekteissa, joissa  F2F tapaamiset ovat harvinaisia tai niitä ei ole lainkaan. Hajautetuissa projekteissa luotettavuus rakentuu pitkälti ammattimaisen toiminnan ja viestinnän avulla, toisin kuin F2F työyhteisöissä, joissa henkilökohtaiset suhteet rakentavat alkuun luottamusta.

Olet varmaan ollut tilanteessa, jossa pitkän ajan kuluttua tapaat ensimmäisen kerran jonkun kasvokkain, vaikka yhteistä projektitaivalta on jo pitemmältä ajalta. Tapaaminen voi olla kummallekin hämmästyttävää, koska pelkästään sähköisen viestinnän kautta voi syntyä hyvin erilainen vaikutelma. Projektiryhmä pääsee nopeammin tehokkaaseen työskentelymoodiin, kun on voitu tavata kasvokkain. Luottamus lähtee rakentumaan, kun kokemuksia jaetaan ja projektia  suunnitellaan yhdessä.

Miten uskottavana pidät itseäsi?

Mitä voit tehdä toisin/enemmän/vähemmän lisätäksesi luotettavuuttasi?

Keneen itse luotat eniten ja miksi?

Mitä voit tehdä avoimuuden ja hyvän ilmapiirin aikaansaamiseksi?

Luottaisitko kaltaiseesi projektipäällikkön?

Rita Murray toimii Suomen  Projekti-Instituutissa Seniorikonsulttina ja Coachina

Lähteitä: IPMA competence baseline

Integro Peili™Johtajuusarvio


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi