Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

3.1.2013 9.39

IPMA käyttäytymispätevyydet – osa 10 Konsultointi

Rita Murray

Konsultointi on kykyä esittää näkemyksensä, perustella, kuunnella ja löytää ratkaisuja projektin muuttuvissa tilanteissa. Konsultointi käyttäytymispätevyytenä  edellyttää ihmisten huomioonottamista ajattelussa ja viestinnässä.

Projektipäällikkö, joka orientoituu konsultoivasti pyrkii luomaan aidon dialogin. Hän on aktiivinen kuuntelija, joka esittää mielipiteensä ja näkemyksensä perustellusti ja pyrkii löytämään yhteisen, kaikille sopivan ratkaisun. Aktiivinen kuuntelu on pyrkimystä ymmärtää muita; tosin ehkä vielä enemmän asenne kuin taitolaji. Jo vuosia sitten eräs pitkän linjan projektikonkari totesi aktiivisen kuuntelun olevan projektipäällikön tärkein taito ja ominaisuus. Hän perusteli sitä merkittävimpänä osana tiedonsaantiaan: vain aidosti aktiivisesti kuuntelemalla voi saada kaiken sen tiedon, mikä jossain tilanteessa on tarjolla. Ainahan se ei ole edes sanottua vaan myös sitä, mikä on rivien välissä ja kehonkielessä. Aktiivinen kuuntelu on täysipainoista läsnäoloa: ilman sitä et voi havaita etkä siten saada kaikkea tilanteessa olevaa informaatiota.

Eli käytännössä: istu alas, katso silmiin, ole läsnä.

Aktiivisesti ja aidosti kuuntelemalla viestit keskustelukumppanillesi arvostavasi ja kunnioittavasi hänen näkemyksiään ja toiveitaan. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta keskustelukumppani kokee tulleensa huomioiduksi, kun aidosti kuuntelet ja perustelet oman näkemyksesi. Silloin vaikeatkin päätökset saavat enemmän ja helpommin muiden hyväksyntää. Kahdenkeskisissä tärkeissä keskusteluissa on tarpeen, että tunnistat toisen tavan viestiä ja pääset samalle aaltopituudelle sopeuttamalla (samauttamalla) omaa viestintääsi esim. hidastamalla tai nopeuttamalla.

Joustavuuttaan kannattaa kehittää: jos mielipiteesi ovat aina lyötylukkoon jo ennen keskustelua, herää kysymys haluatko ylipäätään tietää mitä muut ajattelevat?

Rita Murray toimii Suomen Projekti-Instituutissa seniorikonsulttina ja coachina

IPMA competence baseline

Integro Peili™Johtajuusarvio


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi