Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

8.1.2013 9.37

Ketterä projektijohtaminen – Osa 1/2 Kuka ketterää projektia johtaa vai johtaako kukaan?

Johanna Leviäkangas

Olen törmännyt keskusteluihin ja esityksiin, joissa projektipäällikön rooli nähdään tarpeettomaksi ketterillä menetelmillä tehdyissä projekteissa.

IPMA:n määrittämät projektin johdon pätevyysvaatimukset ovat hurjaa luettavaa ja koettavaa. Nykyisin projektipäällikön pitäisi osata kaikkea ja olla kaikkea. Pitää osata projektinhallintamenetelmiä ja -työvälineitä, substanssia. Pitää osata johtaa ihmisiä. Ihmisten johtaminen – mahdollisesti se kaikkein tärkein tehtävä – unohtuu toisinaan tässä ”ketterä projekti vs. perinteinen projekti” –keskustelussa, kun oletetaan, että projektipäällikön työ on pelkkää projektinhallintaa tai että se keskittyisi pelkästään projektin kehitysvaiheen etenemisen valvontaan.

Esimerkiksi ketteriin menetelmiin kuuluvalla Scrumilla toteutetussa projektissa ei ole perinteistä projektipäällikön roolia, vaan projektipäällikön vastuulla olevat tehtävät hoidetaan eri scrum-roolien kesken. Tässä kontekstissa Scrum Master keskittyy pääasiassa kehitystiimin työn esteiden taklaamiseen ja scrum-prosessin toteutumisesta huolehtimiseen. Scrum Masterin rooli astuu kehiin vasta projektin kehitysvaiheessa, eikä se tarkoita koko projektin läpimenon vaativaa roolia. Silti arkisissa keskusteluissamme projektipäällikkö ja Scrum Master tunnutaan rinnastettavan toisiinsa.

Projektipäällikön tehtävä on mitä suurimmassa määrin ihmisten ja projektiprosessin johtamistehtävä ja näin ollen hyvin paljon laajempi asia kuin projektin kehitysvaiheen etenemisestä vastaaminen. Kuka ketterää projektia johtaa vai johtaako kukaan? Poistaako ketteryys johtamisen tarpeen? Itseohjautuvan tiimin ajatus on hieno, mutta uskon, että ryhmässä johtajuutta on joka tapauksessa: joko aseman tuomana tai luontaisesti kehittyneenä.

Projektitoiminta – niin ketterä kuin perinteinenkin – perustuu tehokkaalle ryhmätyölle. Ihannetilassa yhteenhioutunut huipputiimi voi selviytyä ilman selkeää johtajuutta. Tämä vaatii kuitenkin tiimin pitkäaikaisen yhdessä tekemisen, mihin useimmilla projekteilla ei ole aikaa. Onnistuuko ketterä projekti siis ilman ihmisten ja projektiprossesin johtamista? Tarvitaanko projektipäällikköä (tai jollakin muulla nimellä kutsuttua vastaavaa johtamistehtävää tekevää roolia) sittenkin?

Artikkelin osa 2/2 julkaistaan maanantaina 14.1.

Johanna Leviäkangas toimii Projektijohtamisen konsulttina Suomen Projekti-Instituutissa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi