Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

7.11.2017 7.00

Lean mullistaa asiantuntijan työn

Juuso Äikäs

Organisaation muuttaminen Leaniksi mullistaa asiantuntijan työn. Se selviää Sari Torkkolan kirjasta "Lean asiantuntijatyön johtamisessa".
Sari Torkkolan kirja "Lean asiantuntijaorganisaation johtamisessa" on mielestäni vuosituhannen toistaiseksi paras kirja. Se kertoo erään IT-organisaation matkasta ihan tavallisesta organisaatiosta leaniksi organisaatioksi. Mahtavan käytännön läheinen kirja, jota suosittelen kaikille luettavaksi. Parasta siinä on arkinen kaunistelemattomuus ongelmien edessä, mutta myös palo onnistua muutoksessa.

Muutos ei todellakaan ole helppo eikä nopea. Asiantuntijana itsekin työskennelleenä osaan hyvin kuvitella miltä tuntuu, kun tullaan kertomaan, että tästä edes hommat tulee yhdestä luukusta ja ne priorisoidaan valmiiksi. Teet vain sitä mihin Sinut on palkattu.


Tätäkö se asiantuntijuus on? Että en saa itse valita hommia eikä käytävällä kuultua mielenkiintoista hommaa voikaan ottaa työn alle loppupäiväksi.


Taitaa olla niin, että asiantuntijoiden täytyy tässä tapauksessa luoda nahkansa uudelleen ja ryhtyä etsimään erilaista ammatti-identiteettiä. Sellainen voisi löytyä kirurgeista, jotka leikkaavat muiden priorisoimia potilaita eivätkä tuhlaa aikaansa asioihin, jotka muut voivat tehdä heidän puolestaan. Tässä tulee vastaan toinen kiinnostava seikka: Itsepalvelu. Nykyäänhän työntekijän pitää tehdä kaikki itse, jotta voitaisiin säästää mahdollisimman paljon rahaa. Kysymys mielestäni onkin se, että ratkaiseeko tämän tekoäly vai ihmisäly? Itse veikkaan ihmisälyä ainakin seuraavat 20 vuotta. Uskon, että resurssitehokkuuden sijaan menestyvät organisaatiot tarkastelevatkin virtaustehokkuutta eli sitä asiakkaan näkökulmasta hommat etenevät. Itsepalvelunkin kustannuksella.

Lean-filosofia vaikuttaa mielestäni erittäin järkeenkäyvältä, mutta sen toteuttaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Kuten kaikissa merkittävissä muutoksissa, lääke maistuu karvaalta, mutta vain otettu lääke auttaa.


Kirjoittaja on Projekti-Instituutin markkinointijohtaja, joka ei ole vielä niellyt Lean-lääkkeitään.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi