Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

22.5.2018 9.42

Mikä ihmeen "hanke"?

Matti Haukka

Projektialan standardit eivät hanke-termiä tunne. Tuntuukin, että sitä käytetään ainakin kaikkien epäonnistuneiden projektien yhteydessä. Lisäksi se tuntuu joskus olevan ikään kuin oikeutus olla soveltamatta ammattimaista projektinjohtamista, ja siitähän tiedetään mihin se johtaa. Olisiko jo aika kokonaan luopua tämän termin käytöstä, ainakin korvaamassa termejä projekti ja ohjelma?

Väitän, että jos kysymme kymmeneltä satunnaisesti valitulta investointien, kehittämisen tai asiakastoimitusten kanssa tekemisissä olevalta henkilöltä mitä ”hanke” tarkoittaa, saamme vähintään 3-5 erilaista vastausta.

Mitä ”hanke” oikeasti tarkoittaa?

Voisiko hankkeelle kuitenkin antaa jonkin merkityksen? Kielitoimisto antaa hanke-termille kolme vaihtoehtoista merkitystä:

  1. aie,
  2. projekti, ja
  3. puuha.

Puuhaahan se tuntuu välillä tosiaan olevan. Projekti-merkitystä en itse käyttäisi, joten luontevimmalta tuntuisi tuo 1. vaihtoehto.

Rakennusalalla ”hanke” on vakiintunut käsite

TKK:n arkkitehtiosaston kurssiaineistossa ARKIT -rakennushankkeen vaiheissa hankesuunnitteluvaihe kuvaillaan seuraavasti: Hankesuunnitteluvaiheessa arvioidaan hankkeen toteuttamismahdollisuudet ja toteutusvaihtoehdot. Tulokset kootaan hankesuunnitelmaksi, jossa asetetut laajuus- ja laatutavoitteet määrittävät hankkeen kustannustason ja aikataulun. Hankesuunnitelman pohjalta tehdään investointipäätös.

Aie-merkitys olisi näin olleen aika hyvin linjassa myös rakennusalan termistön kanssa, tosin ei täysin. Rakennusalalla hanke ja hankkeen vaiheet sisältää koko elinkaaren tarveselvityksestä käyttöönottoon. Käytännössä tämä tarkoittaa usein useita peräkkäisiä projekteja. Tarveselvityskin isoon investointiin voi hyvinkin olla oma projektinsa.

Rakennusalan vakiintunutta terminologiaa en halua lähteä sorkkimaan, mutta kyseessähän on käytännössä usein projektiketju, jossa esim. lopullinen investointipäätös sijoittuu kohtaan, jossa liiketoiminta toteaa riskitason kustannusten sitomiseen siedettäväksi. Terminä ”projektiketju” olisi siis hyvinkin käyttökelpoinen projektialan sanastoon.

Ehdotukseni yleistermeiksi projektialalle

Ehdotan, että

  • selkeyden vuoksi käytettäisiin projektialan sanastossa termejä projektisalkku, ohjelma ja projekti standardien mukaisesti
  • lisätään termi projektiketju kuvaamaan tilannetta, jossa koko kehittämisen tai investoinnin elinkaareen (rakennusalalla hanke) kuuluu useampia peräkkäisiä projekteja.

Projektisalkku voisi näin ollen pitää sisällään samanaikaisesti projekteja eri elinkaaren vaiheista (tarveselvityksiä, konseptisuunnittelua, toteutuksia jne.). Näin salkunhallinta ohjaa kaikkea kehittämistä, jossa organisaation resursseja käytetään.

Seuraava kehitysaskel onkin sitten myös kokeilujen, kehitysjonojen ja pienkehityksen sisällyttäminen aie- ja projektivaiheet käsittävään kehittämissalkkuun ja kehittämissalkun hallinta kokonaisuutena. Tästä lisää AgiLean® kehittämisen johtamismallissamme.


Matti Haukka parantaa projektimaailmaa jo 30 vuoden kokemuksella Projekti-Instituutin perustajajäsenenä, valmentajana ja konsulttina.


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi