Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

6.11.2010 12.51

Mikä on paras projektinhallintaohjelmisto?

Jussi Vähäkylä

Asiakkaat ovat monta kertaa kysyneet minulta: Mikä on paras projektinhallintaohjelmisto?
Kysymys liittyy tietysti tilanteeseen, jossa harkitaan projektinhallintaohjelmiston hankintaa. Koska tämä kysymys on päässyt ilmaan niin monen asiakkaan huulilta, päätin blogata omat ajatukseni ohjelmiston valintaan liittyen.

Minusta kysymys on asetettu väärin, kun kysytään, että mikä ohjelmisto on paras. Minusta kysymyksen asettelussa kannattaisi käyttää ennemminkin sanaa sopiva.

Analogiaa voi hakea auton valinnasta. Jos joku kysyisi sinulta, että mikä on paras auto, niin kysymykseen voisi olla vaikea vastata. Ferrarin tallissa olevat kulkupelit ovat varmasti yksiä maailman nopeimmista autoista ja joku voisikin väittää, että ne ovat maailman parhaimpia autoja (ainakin, jos tämänhetkiseen Formula 1:n tulostaulukkoon on uskomista). Siitä huolimatta, että Ferrari on saavuttanut mainetta ja kunniaa maailman kilparadoilla, uskon että formula-auto ei olisi paras vaihtoehto autoksi sinulle tai minulle. Miksi?

No, jos peilaan formula-auton hyvyyttä vaikka omaan tilanteeseeni. Kesäisin minun pitää saada mahtumaan autoon kaksi aikuista ja kolme lasta (turvaistuimineen) sekä tietysti kaikki kesälomavarusteet. Sen jälkeen on vielä ajettava 346 km maanteitä pitkin, jotka eivät suinkaan täytä Monzan radan tasaisuusvaatimuksia. Ymmärtääkseni formula-autoon mahtuu vain yksi henkilö kyytiin enkä ole nähnyt Räikkösen tai Kovalaisen pakkaavan matkalaukkuja autoon mukaan ennen kilpailun alkua. Formula-auto ei siis oikein toimi kolmelapsisen perheen autona. Kaiken lisäksi tuskin edes saisin tätä autoa pysymään tiellä 3 sekuntia kauempaa.

Samalla tavalla kuin auton valinnassa pitäisi organisaatioiden tarkastella projektinhallintaohjelmiston valinnassa sekä ”auton” sopivuutta että organisaation kykyä ”ajaa” eri ajoneuvoja.

Sopivuuden kartoittamiseksi tehdään usein vaatimusmäärittely, joka listaa tarpeita ja haluja. Usein vaatimusmäärittelyt kuitenkin kuvaavat organisaation tavoitetilaa ohjelmiston käytössä. Vaatimusmäärittelyt eivät siis ota huomioon, että onko organisaatiolla oikeasti kykyä käyttää ohjelmistoa vaatimusmäärittelyssä kuvatulla tavalla. Ohjelmiston valintaprosessissa voikin käydä niin, että vaatimusmäärittely menee pieleen, koska sen tekemisessä ei oteta huomioon organisaation kykyä käyttää projektinhallintaohjelmistoa. Ohjelmistoa valitessa organisaation pitäisikin kartoittaa sekä halua että kykyä, jotta sopivin eli paras mahdollinen ohjelmisto löytyisi.

Älä siis osta formula-autoa, jos et osaa ajaa sitä ja oikeasti tarvitset farmarimallisen henkilöauton.

Jussi Vähäkylä toimi konsulttina sekä johdon tehtävissä Suomen Projekti-Instituutissa vuoteen 2011 asti.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi