Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

10.12.2010 12.49

”Mikä se sun ammatti oikein onkaan?”

Merja Galler

Moni perheen isä tai äiti vastaa tähän kysymykseen kerran jos toisenkin elämänsä aikana. Kuuntelin tuttavani luona taannoin, kuinka erään teollisuusyrityksen osastopäällikkö kertoi lapselleen, mitä hän päiväsaikaan töissä tekee. Lapsen kasvoilta näkyi keskittyminen. Aivot työstivät kuulemaansa, kunnes hän oli mielestään jäsentänyt ajatuksen ja jatkoi leikkejään. Kotiin ajaessani jäin pohtimaan, mitä projektipäällikkönä toimiva aikuinen vastaisi lapselleen ja mieleeni muistui eräs lukemani esimerkki.

Projektipäällikkö-äiti kertoi lapselleen, että hänen työssään ihmiset työskentelevät yhdessä saadakseen jotakin aikaiseksi, mitä ei aiemmin ole ollut olemassa. Hän kertoo huolehtivansa siitä, että kaikki hänen tiiminsä jäsenet tekevät sitä, mitä heidän tulisi tehdä. Tämä vastaus ei kuitenkaan kerro vielä kovin paljon pienille aivonystyröille. Jotta lapsi sai jonkinlaisen omaan elämäänsä liittyvän esimerkin, äiti kertoi seuraavaa:

”Ajattelepa, jos sinun tehtäväsi olisi piirtää joululahjaksi yhtä iso maalaus kuin meidän talomme ulkoseinä on. Maalauksessa pitäisi olla meidän kotikylämme kaikkine taloineen, kouluineen, kauppoineen ja kirkkoineen. Sinulta menisi yksin hirmuisen pitkä aika tähän ja et ehkä edes ehtisi jouluksi valmiiksi. Jotta saisit kaiken ajoissa valmiiksi, sinun kannattaisi pyytää kavereitasi ja tuttujasi auttamaan. Mieluitenpa vielä sellaisia tuttuja, jotka osaavat maalata hyvin.

Jos sitten kaikki pyytämäsi henkilöt alkavat tuumasta toimeen samanaikaisesti, saat todennäköisesti maalauksen, jossa talot, autot, ihmiset ja koirat ovat menneet ihan sekaisin. Jonkun maalaamista ihmisistä on voinut tulla taloja isompia ja kirkon seinäänkin on jäänyt jonkun maalarin kämmenen jälki. Joku on ehkä maalannut kuvaan jopa eläintarhan, vaikka sellaista ei kylässäsi edes ole. Maalaus ei tällöin ole ollenkaan sen näköinen kuin alun perin mielessäsi halusit.

Tämän vuoksi sinun on ensin itse mietittävä, millaisen kuvan haluat. Mihin haluat minkäkin yksityiskohdan ja mitä kaupunkiin ylipäätään tulee ja mitä ei. Sen jälkeen voit vasta jakaa maalaustehtävät tutuillesi ja sopia maalausjärjestyksestä. Näin jokainen tietää, mitä hänen tulee tehdä ja milloin. Tämän jälkeen sinun tehtäväsi on enää huolehtia siitä, että kaikki tekevät niin kuin alun perin suunniteltiin. Tällöin sinä olet maalaustyön projektipäällikkö.”

En ole ihan varma siitä, pysyykö äidin tai isän ammatti lapsen mielessä tämän esimerkin jälkeen enää projektipäällikkönä vai vaihtuuko se kenties maalarimestariksi. Vertaus on kuitenkin aika oivallinen ja sen turvin voi hieman pilke silmäkulmassakin näin pikkujouluaikana muistella, minkä näköisiä maalauksia sitä on omissa projekteissaan saanut aikaiseksi. Lisäksi tekee mieli kysyä, millä tarinalla sinä, hyvä lukija, olet vastannut otsikon kysymykseen?

Kirjoittaja Merja Galler (Hyötyläinen) toimii projektinjohtamisen konsulttina Projekti-Instituutissa


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi