Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

12.10.2016 7.51

Miksi projektinjohtaminen on tärkeää?

Juuso Äikäs

Projektinjohtaminen on kuin pyörälläajo, näyttää helpolta, kunnes kokeilee itse ensimmäistä kertaa. Helppoa se ei ole, mutta aivan varmasti opeteltavissa.
He jotka pitävät projektinjohtamista helppona, yleensä myös kyseenalaistavat sen tärkeyden. Käsitys projektinjohtamisesta ylimääräisenä ja tarpeettomana kustannuksena on hämmästyttävän yleinen.

Ne tahot, jotka ovat tottuneet lassoamaan resursseja työpaikan käytäviltä ovat usein vastentahtoisimpia synnyttämään yhtenäistä ja järjestelmällistä projektinjohtamisen mallia.

Usein paras tapa perustella projektijohtamisen kehittämistä on palata perusasioiden ääreen eli perustella miksi projektinjohtaminen on tärkeää. Luettelen seuraavaksi kuusi syytä ryhtyä kehittämään projektijohtamista. 
1. Kaaoksen organisointi
Projektit ovat luonteeltaan kaoottisia. Projektijohtamisen tarkoituksena on tuoda kaoottisuuteen järjestystä organisoinnilla ja suunnittelulla. Projektinjohtaminen on projektien organisointia, suunnittelua ja ohjaamista.
2. Riskien hallinta

Jokaisella projektilla on riskinsä. Riskit ovat osa kaikkien organisaatioiden toimintaa. Riskien voisi sanoa olevan myös osa strategiaa. Riskejä on kuitenkin hallittava ja siksi yksi projektijohtamisen ydintehtävistä on tunnistaa ja hallita riskejä.

3. Laadun hallinta

Laatu on arvoa, jota tuotat asiakkaalle. Asiakkaalle tuotettavaa arvoa ei voi jättää sattuman varaan, vaan laadun varmistaminen on projektijohtamisen perustehtävä.

4. Integroinnin hallinta

Projektit eivät ole eristettyjä muusta maailmasta. Niiden tulee olla osa organisaation johtamista, toimintaa ja järjestelmiä. Projektijohtamisen pitää huolen siitä, että lopputulos, mikä se sitten onkaan, istuu ympäristöönsä.

5. Muutosten hallinta

Projektin elinkaari on yhtä muutosta. Muutosten hallinta on monimutkaista, mutta pakollista. Et voi pysäyttää maailmaa, muutoksia tapahtuu vaikka kääntäisit niille selkäsi. Projektijohtamisen avulla tunnistat ja hallitset muutoksia, jotta ne vaikuttaisivat projektiisi mahdollisimman positiivisesti.

6. Epäonnistumisesta oppiminen

Projektit epäonnistuvat joskus. Kun niin käy, on tärkeää että epäonnistumisesta opitaan. Oppiminen on avain innovaatioihin ja laadun parantamiseen. 

Edellä mainitut hyödyt saa ulosmitattua jo hyvin aikaisessa vaiheessa, ei siis tarvita vuosien mittaista kehitysohjelmaa. Projektitoimintaa edelleen kehittämällä saa vielä enemmän hyötyjä laajemmalle yleisölle. Niistä voit lukea blogistani Kypsyysmallin käyttö kehittämisen apuna.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi