Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

11.9.2013 9.13

Millä eväillä projektitoimistoa johdetaan?

Hanna Andersson

Mitkä ovat PMO:n eli projektitoimiston oleellisimmat tehtävät? Mitä PMO Manager -tittelin omaavan henkilön pitäisi osata voidakseen tukea ja kehittää organisaation projektitoimintaa ja -kulttuuria?

Yritysmaailmassa ja julkishallinnon organisaatioissa projektitoimistot ovat viime vuosien aikana yleistyneet ja vakiintuneet osaksi (liike)toiminnan johtamista ja päätöksentekorakennetta. Kuitenkaan varta vasten projektitoimistojen johtajille ja asiantuntijoille suunnattua sertifiointimenettelyä ei ole Suomessa ollut tarjolla. Se on sikäli yllättävää, että projektijohtamisen sertifikaateissa ja valmennuksissa kyllä on jopa valinnan varaa.  Pantuamme merkille, että mm. PM Master -valmennusohjelmaamme osallistuvat projektiammattilaiset yhä yleisemmin olivat siirtyneet tai siirtymässä yksittäisten projektien johtamisesta projektitoiminnan kehittämistehtäviin, päätimme luoda sertifiointimenettelyn näissä tehtävissä tarvittavan osaamisen osoittamiselle. Niin syntyi Certified PMO Manager™ -sertifiointiohjelma.Patoutunutta kiinnostusta oli selkeästi ehtinyt syntyä, sillä tiedusteluja sertifioinnista alkoi tulla heti ohjelman julkaisupäivänä!

Mitkä ne oleellisimmat osaamisalueet siis ovat? Meidän näkemyksemme mukaan projektitoimistossa tarvitaan seuraavien kokonaisuuksien ymmärrystä ja osaamista:

  • projektikulttuurin kehittäminen
  • projektinjohtamisen prosessit ja menetelmät,
  • projektisalkun hallinta,
  • muutoksen johtaminen ja ohjelmajohtaminen,
  • projekti- ja projektisalkunhallinnan ohjelmistot,
  • ihmisten johtaminen projekteissa ja fasilitointi sekä
  • projektiosaamisen kehittäminen.

Hanskattavaa hommaa ei siis ole aivan vähän, mutta ihailtavaa kyllä, siihen kykeneviä projektitoiminnan kehittämisen ammattilaisia löytyy maastamme jo vähintään kymmenittäin. He luovivat strategisen päätöksenteon ja operatiivisen projektitoiminnan välimaastossa luoden ja kehittäen työnantajaorganisaatioidensa projektimalleja ja -käytäntöjä, osallistuen johdon päätöksentekoon projektisalkunhallinnan kautta, toimien tiedonkulun väylänä kommunikoiden meneillään olevien projektien päätöksistä, resurssitarpeista ja etenemisestä moneen suuntaan, jakaen projektiosaamista eri tasoille ja tahoille organisaatiossa niiden päivittäisten tarpeiden mukaisesti, hakien ohjelmistoratkaisuja projektitoiminnan selkeyttämiseksi…

Kuulostaako tutulta? Kuulutko sinä kenties eturintaman sertifioituihin PMO-ammattilaisiin?

Tutustu kompetenssivaatimuksiin ja sertifiointiprosessiin >>

Hanna Andersson toimii Suomen Projekti-Instituutissa Kehittämiskonsulttina.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi