Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

27.11.2012 9.47

Myös Kiinassa on Projektipäivät!

Rita Murray

IPMA PMRC (Project management research committee) järjesti konferenssin Projektipäivien tapaan 17.-18.11.2012 teemana ”Focus on developing Project management competence” Pekingin kaupallisessa yliopistossa ja kutsui kollegani Matti Ahvenharjun ja minut kertomaan Peili Johtajuusarviosta, joka pohjaa IPMA:n määrittelemiin käyttäytymispätevyyksiin. Suomessa Projektipäivien järjestäjät voivat olla todella ylpeitä kävijämääristään, koska vastaava tapahtuma Pekingissä kokosi yhteen vain n. 300 projektiammattilaista.

Mukana oli pitkän linjan akateemisen uran tehneitä tutkijoita, ministeriöiden virkamiehiä ja ilokseni myös paikallisen Young Crew:n kolmikymppisiä edustajia. Selkeä ero Suomeen verrattuna oli se, että monet puhujat olivat todella iäkkäitä, mutta edelleen erittäin aktiivisesti mukana kehittämässä projektitoimintaa. Tämä on tyypillistä Kiinassa, jossa eläkkeelle jäätyään asiantuntijat jatkavat mentorin tai harmaan eminenssin rooleissa; ikää ja kokemusta arvostetaan huomattavasti enemmän kuin lännessä. Erityisesti jäi mieleen hurmaava ja lämmin lähes 80-vuotias professori Qian Fupei, joka on ollut hyvin merkittävässä roolissa Kiinan IPMA:ssa ja projektikulttuurin ja kompetenssien kehittämisessä.

Oma esitykseni sujui mukavien kommellusten kera: koska esitykseni tulkattiin – IPMAn 25th World Conferencessa Brisbanessa palkitsema nuori tutkija ja tulkkini Shao Jingting selvisi loistavasti – käytössä oli kaksi pc:ta, joista toinen näytti esityksen kiinaksi ja toinen englanniksi – syntyi hetkellisesti tilanteita, joissa emme olleet ihan täysin synkassa! Tilanne synnytti hyväntuulista hyrinää salissa :)

Suomessa kahvitauko tarkoittaa nimenomaan kahvittelua; Pekingissä teetä, mandariineja ja banaaneita. Pekingin alueen ruoka on herkullista ja illalliset sujuivat leppoisasti seurustellen ruuan merkeissä ja skoolaten, kunhan muisti sen, että kiinalainen ” valkoviini” on ainakin 40 prosenttista eikä rypäleenä ainakaan sauvignon blanc…

Odotan jo innolla ja kiinnostuneena seuraavaa Kiinan keikkaa :)

Rita Murray toimii Suomen Projekti-Instituutissa seniorikonsulttina  ja coachina


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi