Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

22.4.2010 13.01

Onko linjaorganisaatio suuri haitta projektitoiminnalle?

Jussi Vähäkylä

Viime syksynä olin mukana tekemässä projektitoiminnan arviointia eräälle asiakasorganisaatiollemme. Eräs projektipäällikkö purki turhautumistaan kyselylomakkeen avoimessa osiossa. Hän surutta väitti, että ”Linjaorganisaatio on suuri haitta projektitoiminnalle”. Jäin pohtimaan, mistä tällainen kommentti oikein kumpuaa. No, projektitoiminnan arvioinnissahan pyritään juuri kartoittamaan niitä kohtia, jotka voivat saada projekteihin osallistujat parjaamaan eri osapuolia tällä lailla.

Tässä ja monessa muussakin tapauksessa projekteihin osallistuvien turhautuminen linjaorganisaatioon johtuu yksinkertaisesti selkeiden pelisääntöjen puutteesta. Miten yhteiselon voi olettaa sujuvan, jos ei ole sovittu kuka tekee, mitä tekee ja milloin tekee?

Pelisääntöajatustahan viljellään laajasti erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi Nuoren Suomen toimesta lasten ja nuorten urheiluun (http://www.nuorisuomi.fi/pelisaannot). Joukkueessa tai ryhmässä on monta roolia. On urheilijoita, valmentajia, huoltajia ja vanhempia. Jos osallistuvien roolien toimenkuvat ovat epäselvät, niin en jaksa uskoa että kahvipannu lämpenee mitalien kunniaksi. Jos valmentajat ja vanhemmat eivät tiedä paikkaansa ja tehtäväänsä, niin tuskin nuori urheilijakaan harrastuksensa parissa viihtyy.

Mitä jos olisikin olemassa projektitoiminnan pelisäännöt, niin linjaorganisaatiostakin tulisi haitan sijaan pelikentän laidalla seisova isä tai äiti, joka tarvittaessa antaa tukea ja apua?

Jussi Vähäkylä toimi konsulttina sekä johdon tehtävissä Suomen Projekti-Instituutissa vuoteen 2011 asti.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi