Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

26.2.2010 13.06

Onko projektitoiminnassa pieni suurta?

Jussi Vähäkylä

Kävin kuuntelemassa Antonio Andrade Dias pitämää esitystä IPMAn mailmankongressissa. Antonio väitti pitämässään esityksessä että pienet organisaatiot onnistuvat projekteissaan suuria paremmin. Onko siis kerrankin niin päin että suurilla olisi jotain opittavaa pienemmiltään?

Väitteen takana olevassa tutkimuksessa kartoitettin 41 organisaation projektitoimintaa. Tutkimuksessa arvioitiin sekä orgnisaatioiden projektitoiminnan kypsyyttä että projektien onnistumista. Kypsyyttä arvioitiin tyypillisellä 1-5 asteikolla. Projektien onnistumisen mittareina käytettiiin niin ikään tuttujen lopputulos-, aikataulu- ja kustannnustavoitteiden saavuttamista.

Sinänsä mielenkiinnoton havainto oli, että organisaatiot, joiden projektitoiminta oli kehittynyt jo palkintosonniluokkaan eli viitostasolle onnistuivat projekteissaan paremmin kuin ykköstasolla olevat organisaatiot. Minusta mielenkiintoisempaa oli, että kypsyyden parantuminen yhdellä pykälällä lisäsi onnistuneiden projektien määrää jopa 47 prosentilla.

Tutkimuksessa oli vertailtu osallistuneiden organisaatioiden liikevaihtoa ja projektitoiminnan kypsyyttä. Tässä vertailussa huomattiin, että pienempien organisaatioiden projektitoiminnan tila oli järjestään parempi kuin suurten. Eli toisin sanoen pienten organisaatioiden todennäköisyys onnistua projekteissaan on suurempi kuin suurten organisaatioiden. Pienet organisaatiot tekivät siis projektinsa pienemmällä rahalla, vähemmillä henkilöresursseilla ja lyhyemmässä ajassa. Ja vieläpä niin, että lopputuloksena syntyi se mitä oli alunperin sovittu.

Jäin pohtimaan, että onko siis niin että suurilla organisaatioilla on varaa tehottomaan projektitoimintaan? Onko jättiläismäisten koneistojen uumenissa niin paljon pyöriviä rattaita että projektipuolassa syntyvä kitka kompensoidaan tarvittaessa lomautuskammella tai irtisanomisventtiilillä? Mitä mieltä sinä olet?

Jussi Vähäkylä toimi konsulttina sekä johdon tehtävissä Suomen Projekti-Instituutissa vuoteen 2011 asti.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi