Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

19.3.2010 13.03

Osaatko epäillä valeprojektipäällikön aitoutta?

Juuso Äikäs

Suomessa on viime kuukausina kirjoitettu paljon valelääkärinä toimineen miehen tapauksesta.  Kävi ilmi, että nuori mies ehti toimia Karkkilassa lääkärin toimessa ilman alan koulutusta lähes vuoden ennen kuin jäi kiinni.

Toisin kuin projektipäällikön ammatti, lääkärin ammattiin vaaditaan laillistus, jonka saa kun on esittää tutkintotodistus oppilaitoksesta.  Siten voidaan tietenkin sanoa, että valeprojektipäällikköjä ei ole olemassa.  Suomalaisissa organisaatiossa toimii kuitenkin projektipäällikön roolissa lukuisia henkilöitä, joilla ei ole toimeensa minkäänlaista formaalia koulutusta, pärjätköön omillaan.

Projektijohtaminen on systematisoitua maalaisjärkeä, jota käytetään ryhmässä tehtävän työn saattamiseksi päätökseen suunnitellun mukaisesti. Tämän vuoksi kaikilla projektiin osallistuvilla pitäisi olla yhteinen käsitys siitä, kuinka tätä ryhmätyötä tehdään ja kuka orkesteria johtaa.

Johtaako siis projektipäällikön kouluttaminen parempaan lopputulokseen?  Lyhyesti sanottuna johtaa, mikäli henkilön ominaisuudet ja motivaatio osoittavat samaan suuntaan. Kenestä tahansa voi tehdä hyvän projektipäällikön, loistavaan suoritukseen pääsee harvat.

Projektijohtamista kehittävät organisaatiot voivat useissa tapauksissa nopeuttaa kehittymistään rekrytoimalla ulkoa ammattiprojektipäälliköitä. Usein on ihmetys ollut suuri, kun uusi projektipäällikkö onkin alkanut vaatia ohjausryhmältä selkeämpää roolin ottamista ja ryhtiä on rakennettu projektin joka kulmaan.

Yksittäistapauksissa valeprojektipäälliköllä saattaa olla takana useita ongelmattomia projekteja, koska systemaattiset henkilöt tyypillisesti menestyvät projektipäällikkönä. Jos kuitenkin verrataan tuhatta koulutettua projektipäällikköä ja tuhatta kouluttamatonta, on koulutettujen projektipäälliköiden onnistumisprosentti on huomattavasti korkeampi kuin valeprojektipäälliköiden.

Onko projektipäällikkösi siis saanut asianmukaisen koulutuksen?

Kirjoittaja Juuso Äikäs on Projekti-Instituutin myyntijohtaja.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi