Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

29.2.2016 10.58

PMO:illa on paljon yhteistä, vaikka projektit olisivatkin erilaisia

Markku Aarni

Voivatko Fordin ja Toyotan kuljettajat käydä saman autokoulun? Entä onko eri organisaatioiden PMO:illa mitään yhteistä? Kysymys juontaa eräästä taannoisesta blogikirjoituksestani, jossa se viittasi kuulemaani keskusteluun projektitoimistojen kehittämisestä. Erään keskusteluun osallistuneen näkemys oli, että eri organisaatioiden PMO:t ovat niin kovin erilaisia, että niiden kehittäminenkin on täysin tapauskohtaista. 

Tämä logiikkahan myötäilee sitäkin käsitystä, jonka mukaan juuri oman organisaation projektitoiminta on niin poikkeuksellista, että haasteetkin ovat aivan omaa luokkaansa eikä niitä millään standardeilla tai olemassa olevalla projektimallilla ratkaista. Yleensä kuitenkin muutaman tunnin seurustelu muita organisaatioita edustavien lajitovereiden kanssa paljastaa, että kas, muutkin painivat ihan samojen asioiden kanssa – tai parhaimmillaan joku muu on saattanut keksiä ratkaisun, jota voi soveltaen hyödyntää itsekin!

Onhan projektinjohtamisellekin onnistuttu laatimaan body of knowledget, sertifiointisysteemit jne., joiden katsotaan palvelevan erilaisissa projekteissa ja organisaatioissa toimivia ihmisiä – vaikka asioiden tärkeysjärjestys, soveltamistapa ja painotukset toki riippuvatkin toiminnan luonteesta. Yllä kuvailemassani keskustelussa oli mielestäni taustalla se harhakäsitys, että kun esim. IPMA tai muu Virallinen Taho ei ole määritellyt mitä on PMO -osaaminen, sitä ei sitten voi määritellä. Tosiasiassa kuitenkin sertifiointimenettelyt, osaamismäärittelyt jne. tulevat jälkijunassa verrattuna siihen miten edelläkävijäorganisaatiot, siis projekteja tekevät yritykset ja heidän konsulttinsa, ovat toimineet käytännössä pitkäjänteisesti ja systemaattisesti jo vuosikausia.

Keskustelua hämmentää sekin, että tosiasiassa IPMA, PMI, APM ym. ovat vasta viitekehyksiä, frameworkeja, joissa kuvataan mitkä asiat ovat tärkeitä, mikä asioiden yleinen hierarkia on sekä annetaan perussanasto, ”kieli”, jolla kannattaa toimia. Näiden perusteella kehitetyt työkalut vaativat kuitenkin tarkkaa valintaa ja perusteellista soveltamista ennen kuin ne saadaan toimimaan.

Vastaus autokouluihin liittyvään kysymykseen lienee selvä. Otsikon toiseen kysymykseen, onko eri organisaatioiden PMO:illa mitään yhteistä, vastaan seuraavasti:

·        PMO-osaamista on jäsennetty

·        siihen saa valmennusta

·        osaamisen voi osoittaa sertifioinnissa

·        ja PMO-ammattilaiset ovat todistaneet em. asiat toimiviksi.

PMO-tehtävien Body of Knowledge eli osaamisvaatimukset löytyvät täältä https://www.projekti-instituutti.fi/sertifioinnit/cpmo-sertifikaatti, ja sertifioituneita on tätä kirjoittaessani Suomessa 66. Heidän edustamissaan yrityksissä ja julkisen sektorin organisaatioissa tiedämme projektikulttuurin kehittämisen olevan ammattilaisten käsissä ja hyvällä mallilla.

Markku Aarni

Kirjoittaja on kiinnostunut projektijohtamisen viitekehyksistä, ja auttaa työkseen asiakkaitaan hyödyntämään niitä käytännössä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi