Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

18.1.2018 7.26

Projektipäällikön palkka 2017 maailmalla ja Suomessa

Hanna Andersson

Projektipäälliköiden työmarkkinoista ja palkkatilastoista on taas saatu tuoretta tietoa. PMI, eli Project Management Institute, on koonnut alan trendejä vuosittaiseen työmarkkinaraporttiinsa tammikuun 2018 PM Network -julkaisussa.

Raportti on PMI:n jäsenten saatavilla osoitteessa https://www.pmi.org/learning/publications/pm-network.

Projektijohtaminen ammattina vahvistuu

PMI:n julkisen Project Management Job Growth and Talent Gap -raportin mukaan 2017 ja 2027 välillä syntyy maailmanlaajuisesti 22 miljoonaa uutta ”projektiorientoitunutta” työtä), mikä tarkoittaisi 33%:n kasvua nykyhetkestä.

Nämä uudet työt jakautuvat PMI:n arvion mukaan seuraaville toimialoille (raportissa seuratussa 11 maassa*):

  • Teollisuus- ja rakennusala 9,7 miljoonaa
  • Tiedottaminen ja kustantaminen 5,5 miljoonaa
  • Rahoitus ja vakuutus 4,6 miljoonaa
  • Johto- ja asiantuntijapalvelut 1,7 miljoonaa
  • Palvelut 279 000
  • Öljy ja kaasu 49 000

*Kiina, Intia, USA, Brasilia, Japani, Iso-Britannia, Saksa, Australia, Kanada, Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Muuttokuorma valmiiksi? Tänne syntyy kovaa vauhtia työpaikkoja…

Maantieteellisesti projekteihin liittyvien töiden ennustetaan lisääntyvän vuosittain 2027 saakka eniten Kiinassa, Intiassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Japanissa ja Iso-Britanniassa.

...ja täällä maksetaan kovimmat projektipäälliköiden palkat

PMI:n tutkimuksen mukaan projektipäälliköiden mediaanivuosipalkat* ovat korkeimpia näissä kymmenessä maissa:

Palkat top 10

Korkeimmat projektipäälliköiden mediaanivuosipalkat 2017. *) Luvut muunnettu dollareista euroiksi

Suomessa ansiot hieman alle top 10:n alimpien

Suomi ei ole mukana PMI:n seuraamien maiden listalla, mutta Projektiyhdistyksen (PRY) vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan suomalaisten projektipäälliköiden keskimääräinen vuosipalkka oli 61 300 €. Eurooppalaisista top 10-maista olemme siis suhteellisen lähellä Belgian ja Iso-Britannian palkkatasoa, mutta reippaasti alle Saksan ja luonnollisesti Sveitsin tason. Suomessa korkeimpia palkkoja projektipäälliköille maksetaan rakennus-, sähkö-/kaasu-/vesihuolto- sekä teollisuuden aloilla.

Millä taidoilla projektipäällikkö loistaa 2018?

Nyt kun kovat luvut on käyty läpi, voidaan siirtyä laadullisiin asioihin. Mitkä ovat projektipäällikön avaintaitoja vuonna 2018? PMI kysyi asiaa joukolta alan ammattilaisia maailmanlaajuisesti. Muutama poiminto vastauksista (allekirjoittaneen vapaasti kääntämänä):

Hallitse hybridi. Suunta on, että projekteja toteutetaan ja tulosta tehdään hybridimenetelmin. Johdolle ei ole enää tärkeää, onko työmuoto puhtaasti ketterää tai vesiputousta, vaan fokuksessa on tulosten aikaansaaminen parhaiten soveltuvalla tavalla, joka usein on eri lähestymistapojen yhdistelmä.

-Manuel Salero Coca, PMP, program manager director, Latin America Huawei Technologies Co.

Rakenna luottamusta. Kyky saavuttaa asiakkaan luottamus tekee sinusta heidän silmissään luotettavan neuvonantajan, jolta he hakevat apua tavoitteidensa saavuttamiseen. Luottamus omaan tiimisi puolestaan luo ympäristön, jossa tiimiläiset kokevat voivansa olla luovia ja tehdä ratkaisuja parhaan mahdollisen ratkaisun aikaansaamiseksi. Luottamuksen rakentamista et opi yhdessä yössä, vaan opettelemalla kuuntelemaan tietoisesti ja käyttäytymään siten, että se tukee luottamuksellisten suhteiden syntymistä ja jatkuvuutta.

-Billi F. Taylor, PMP, managing strategy consultant, IBM

Luota ammattitaitoosi. Projektipäällikön on osattava avata suunsa oikealla hetkellä – esimerkiksi torjuakseen epärealistisia vaatimuksia ja muutoksia projektin laajuuteen tai kestämättömiä resurssimuutoksia. Hänen on osattava luottaa ammattitaitoonsa ja vatsanpohjatuntumaansa eikä pelätä sanoa asiasta ääneen kohdatessaan jotain, jossa ei ole järkeä. Hän tuntee projektinsa paremmin kuin kukaan muu ja on vastuussa tuotosten onnistumisesta.

-Paris Farr, PMP, principal, Farr Consulting


Haluatko tuoreimmat blogikirjoituksemme ja uutisemme sähköpostiisi kahden viikon välein? Tilaa uutiskirjeemme!

Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi