Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

11.3.2014 8.58

Projektisalkunhallinnan kypsyystaso on pikkuhiljaa nousemassa!

Matti Haukka

Palasin myöhään lauantai-iltana Tanskasta, jossa olin yhdessä hollantilaisen Gerard Geurtjensin kanssa toteuttamassa Managing Corporate Project Portfolios valmennusta  ( www.ipmacourse.com ). Laskujeni mukaan se oli kymmenes kerta, kun toteutimme tämän kolmipäiväisen valmennuksen yhdessä Gerardin kanssa  osana IPMA Advanced -valmennustarjoomaa. Voimme olla ylpeitä siitä, että meidän valmennuksemme on toteutunut joka vuosi siitä lähtien, kun aloitimme sen lähes 10 vuotta sitten. Varmaan siihen on vaikuttanut valmennuksesta saatu erinomainen palaute.

Tämä 10 vuotta on ollut erinomainen aikajakso ja ikkuna myös seurata kansainvälisesti, miten projektisalkunhallinnan kypsyystaso on pikkuhiljaa kasvanut. Samaa kehitysta olen tosin saanut seurata hyvin läheltä Suomessa yli 10 vuoden ajan PRY:n SIG-ryhmää vetäessäni. Monet organisaatiot ovat  tänä aikana kehittäneet jo aika laadukkaita prosesseja ja käytäntöjä salkunhallintaan. Tosin on nähtävissä, että prosessien edelleen kehittämiseen tarvitaan kuitenkin vielä tiettyjen perusasioiden oivaltamista ja käytäntöön saamista. Näitä perusasioita ovat projektien omistajuuden kehittäminen, yksittäisten projektien suunnitteluun panostaminen, projektien päätöksentekomallien yksinkertaistaminen (soveltamismahdollisuus kaikentyyppisiin projekteihin) ja jopa aivan peruskäsitteisiin liittyvä ymmärrys läpi koko organisaation. Organisaatioiden tulisikin nyt nähdä, että kun kurotellaan kypsyystason ylempiä portaita, olisi hyvä vahvista alemmat portaat ja yksittäisen projektin johtaminen riittävällä tasolla ensin kuntoon. Toisaalta näkee, että monet organisaatiot yrittävät ehkä turhankin paljon kehitellä näitä asioita omin voimin. Se vie yleensä aikaa. Kuitenkin valmiitta ratkaisuja on tarjolla ja ulkopuolinen apu osaa usein löytää paremmin ne oikeat kipupisteet.   Hyvällä tiellä kuitenkin ollaan!

Meidän valmennuksemme osallistujat tulivat tällä kertaa Suomesta, Tanskasta ja Itävallasta. Osallistujien itsensä vuosien kuluessa kohonnut osaamistaso ja tietenkin tuo mainittu organisaatioiden kehittyminen salkunhallinnassa tuo mielenkiintoisen haasteen myös omaan kehittymiseen. Valmennusta täytyy vuosi vuodelta kehittää ja muuttaa painotusta yhä vaativampiin salkunhallinnan kysymyksiin. Ehkä pieni haaste tällä kertaa tulikin siinä, että valmennuksen alkuosan asioita ei tullut vietyä läpi aiempaa nopeammin ja näin olisi voinut jättää enemmän aikaa ylempien kypsyystasojen menetelmiin ja prosesseihin. Siellä olisi itse asiassa ollut enemmän sanottavaa, kuin mitä aika antoi myöden. Tämän huomasin itse, mutta se ei kuitenkaan näkynyt vielä osallistujien palautteissa.

Yksi merkittävä asia, jonka olen itse asiassa tajunnut vasta hiljan ja sain sille taas vahvistusta on, että projektisalkunhallinnan pääperiaatteet, joita olemme valmentaneet ja konsultoineet ovat alusta pitäen jo 90-luvulta lähtien olleet Lean ajattelun mukaisia. Pitäisiköhän kurssin nimeksi ensi vuonna laittaa ”Managing Corporate Project Portfolios according to Lean principles”. Kurssikuvauksessa se tullaan ainakin mainitsemaan. Saamme ehkä muutaman osallistujan lisää.

IPMA Advanced -kurssit ovat todellakin hieno mahdollisuus kehittää osaamista valmennuksissa, jotka ovat tasoltaan erittäin korkeatasoisia ja osallistujat kansainvälisesti kokeneita projektiammattilaisia. Kaikki kurssit saivat jälleen hyvät palautteet, vaikka mukana oli kaksi uutta pilottina toteutettua valmennusta. Kannattaa tulla ensi vuonna mukaan!

Matti Haukka toimii muun muassa Suomen Projekti-Instituutin seniorikonsulttina, PRY:n SIG-ryhmän vetäjänä sekä kansainvälisten IPMA Advanced -kurssien kouluttajana.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi