Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

21.9.2010 12.54

Sankaritarinoiden surullinen loppu?

Virpi Elers

Kuulinpa tässä taannoin asiakkaan suusta lausahduksen, joka sillä hetkellä hervoitti hyvät naurut. Itse asiassa koko kehitysryhmä vääntyi kippuralle toviksi jos toiseksikin. Myöhemminkin tuo lausahdus on toki huvittanut, mutta oikeastaan vielä enemmän pistänyt miettimään oman toimintamme vaikutuksia.

Keskustelimme tuolloin projektien onnistumisesta. Kun tuon kysymyksen heittää ilmaan, on varsin normaali tilanne se, että epätietoisen mutinan jälkeen todetaan, että kysymys on liian vaikea, jotta siihen voisi antaa yksiselitteistä vastausta.  Tämä kerta oli erilainen. Asiakkaalla oli selitys valmiina siihen, miksi osa projekteista onnistuu ja osa ei: ”Onnistuminen on sankariprojektipäälliköiden sankarisuoritusten ansiota”.  Lause ei kuitenkaan päättynyt tähän, sillä kolikolla on kääntöpuoli: ”Mutta tämän päivän sankari on huomisen luuseri.”

Sankari esiintyy erilaisissa muodoissa kansanperinteessä, elokuvissa ja kirjallisuudessa. Yhteistä on se, että sankari edustaa yleensä positiivisia arvoja. Sankari eroaa tavallisesta hahmosta poikkeuksellisten kykyjensä, onnensa tai rohkeutensa vuoksi, joiden avulla hän yltää sankarillisiin tekoihin, eli sankarisuorituksiin.

Jäin miettimään sitä, että me kehitämme asiakkaiden kanssa heidän yrityksensä projektikulttuuria tarkoituksenamme muun muassa yhtenäistää käytäntöjä ja siten parantaa projektien onnistumisen mahdollisuuksia. Projektipäälliköiden näkökulmasta projektimalli selkiyttää projektin ja linjaorganisaation vastuu- ja valtasuhteita ja tuo toimintaan ryhtiä ja ohjeita, jotka luovat tukea ja turvaa projektikoneiston pyöritykseen. Toimintaedellytysten turvaaminen luo paremman mahdollisuuden onnistua projektissa. Mutta jos projektin onnistumisesta ei enää saakaan sankarileimaa, kun kyseessä ei enää olekaan sankarisuoritus. Onnistuminenhan on jo todennäköisempi vaihtoehto.

Tottahan toki projektipäällikkökin haluaa, että hänen projektinsa onnistuu. Saavuttamisen tunne on tärkeä, ja se on tärkeä osa työtyytyväisyyttä. Suurin osa projektipäälliköistä on varmasti motivoitunut hoitamaan hommansa hyvin, erityisesti jos kokee projektin tavoitteen tärkeänä tai aihealueen henkilökohtaisesti mielenkiintoisena. Kyseessä on siis sisäinen motivaatio. Silti en usko, että projektipäällikön ura olisi kutsumusammatti, jolloin pelkkä sisäinen motivaatio voisi riittää. Onko joku eri mieltä?

Saavuttaminen ei ole yksinään riittävä motivaattori, vaan ihmiset haluavat saada tunnustusta saavutuksistaan. Tunnustuksen jakaminen on tärkeä osa hyvää johtamista. Kukapa ei haluaisi saada positiivista palautetta ja kuulla vielä hehkutusta onnistumisesta, erityisesti, jos onnistuminen on vaatinut itkua, ahdistusta ja pitkiä ylityön täyteisiä työpäiviä. Eli ymmärtääkseni aikalailla projektipäällikön arkea, Palaute (erityisesti positiivinen) on ulkoinen motivointikeino, joka on todettu erityisen tehokkaaksi. Palkitsemiskeinona se on kuitenkin siinä mielessä haastava, että sen pitää olla johdonmukaista ja oikeudenmukaista. Muita työmotivaation kannalta tärkeäksi todettuja asioita ovat työn sopiva haasteellisuus, koettu merkityksellisyys ja mahdollisuus itsenäisesti asettaa tavoitteet ja vaikuttaa omaan työhönsä. No, saattaapa olla palkallakin jotain yhteyttä motivaatioon.

Toteutuvatko projektipäällikön työssä kaikki nämä muut työmotivaation kannalta tärkeäksi todetut piirteet? Ja jos toteutuvat, niin riittävätkö ne pitämään hyvän projektipäällikön tyytyväisenä? Pitäisikö meidän lopettaa kehitysponnistelut yhteisten käytäntöjen luomiseksi ja palauttaa projektipäällikölle sankariviitta? Vai luommeko yhteiset pelisäännöt ja johdonmukaiset kriteerit, joilla projektien onnistumista mitataan? Kriteerit, jotka keskittyvät niihin asioihin, joihin projektipäälliköllä on mahdollisuus vaikuttaa. Valinta on sinun.

Jutun kirjoittaja, Virpi Elers, saattaa olla riistänyt sankariviitan useammankin organisaation projektipäälliköltä (kehittäessään asiakasorganisaatioon yhtenäistä projektimallia).


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi