Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

9.11.2012 9.49

Standardeja projektien ja projektisalkun hallintaan

Matti Haukka

Tätä blogikirjoitusta laatiessani istun koneessa Milanoon, jossa on perjantaina Italian projektipäivät (IPMA Italy Congress). Olen menossa sinne pitämään Keynote-esityksen projektisalkun hallintaan liittyen. Italian projektipäivät eivät ole kooltaan ihanProjektiyhdistyksen päivien veroiset, mutta ne ovat aiheeltaan hyvin fokusoidut ja uskon, että tulossa on hyvä tapahtuma. Ja on kunnia päästä sinne, sillä sinne kutsutaan kaikki puhujat; tilaisuuteen ei pääse esiintymään sponsoroimalla tilaisuutta.

Projektinhallinnan standardi ISO 21500 ilmestyi syksyllä. Sen aikaansaaminen oli melkoinen ponnistus – itse asiassa myös suhteessa tuloksiin. PMI:n PMBOK on ANSI:n standardi ja 3 cm paksu kirja. ISO-standardi on 3 mm paksu vihko. Olenkin kutsunut sitä kaikkien maailman (vai ”kaiken maailman”?) projektiammattilaisten näkökulmien yhteiseksi nimittäjäksi. Kaikesta huolimatta standardi on ihan kelpo dokumentti ja ajaa kyllä asiansa. Projektinhallinta on esitetty siinä sillä tasolla, että kaikkien on helppo hyväksyä sen periaatteet. Joitain asioita olisin itse tosin esittänyt tai korostanut hieman toisin, esim. projektin omistajan roolia, vastuita ja tehtäviä.

Meille suomalaisille merkittävä asia on standardin suomenkielinen käännös, joka ilmestyy pian. Standardin auktoriteettia omaavaa suomenkielistä termistöä kun ei ole vielä missään saatavilla.

Kun teimme standardin käännöstä, edustimme kahta koulukuntaa:

  1. Toisen mielestä käännös olisi tullut tehdä sanatarkasti lähtemättä itse tulkitsemaan sen merkityksiä.
  2. Toinen olisi kääntänyt vapaasti antamalla paremmin suomenkielellä ymmärrettävän merkityksen asioille.

Itse edustin jälkimmäistä koulukuntaa. Joitakin kompromisseja tehden saimme kuitenkin aikaiseksi kohtuullisen tasoisen tuloksen. Olisin tosin ollut valmis menemään vähän pidemmällekin. Kun venäläiset ja ruotsalaiset eivät saaneet standardiin kaikkia haluamiansa asioita, he ilmoittivat sitten vain lisäävänsä ne omaan käännökseensä! No, meille suomalaisillehan tällainen käytännönläheinen ohjeista poikkeaminen on toki vähän vierasta.

Nyt on tekeillä vastaava standardi projektisalkun hallintaan. Se yritetään saada aikaiseksi melkoisen kovalla aikataululla. Olin mukana syyskuussa ISO-työryhmän kokouksessa, jossa luonnosteltiin standardin jäsentelyä ja sisältöä. Nyt siitä on ilmestynyt erittäin raaka tekstiversio edelleen työstettäväksi. Haasteena tämän työn aloittamisessa oli, että vastaavanlaista sisältörakennetta kuin projektinhallinnasta ei ole projektisalkun hallinnasta olemassa – saati  yhteisymmärrystä siitä, mitä salkunhallinta ylipäänsä pitää sisällään. Tämä näkyi kokouksessa jatkuvasti, kun ihmiset puhuivat samoista asioista eri termeillä ja eri asioista samoilla termeillä. Melkoisen sekavaa!

Olen osallistunut tämän salkunhallinnan standardin kirjoittamiseen pienellä alueella. Meillähän Projekti-Instituutissa olisi  tähän ihan kokonaisuudessaankin valmis, käyttökelpoinen standardi, joten tarjosin siitä suoraan tekstiä ISO-standardiin, johon se päätyikin.

Mielenkiintoista nähdä, miten projektisalkun hallinnan standardi valmistuttuaan otetaan projekteja tekevissä organisaatioissa vastaan, ja onko siitä oikeasti lisäarvoa organisaatioille. Palataan tähän sitten vaikka toisessa blogikirjoituksessa.

Matti Haukka on Suomen Projekti-Instituutin perustajaosakas ja kansainvälisesti arvostettu alan kouluttaja.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi