Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

25.8.2014 8.45

Syötkö pakastepitsat jäisenä? Ajatuksia Prince2:sta

Markku Aarni

Suoritin äsken Prince2 Foundation -sertifikaatin ja nyt tiedän todistetusti mistä Prince2 -metodissa on kysymys. Vaikka olen pitkään marinoitunut IPMA- ja PMI -liemissä, en tuntenut voimakasta kulttuuritörmäystä koska käsitteet ja ajatusmaailma ovat suurin piirtein samat.

Sertifioitumisprosessin aikana tuli pohdiskeltua Prince2:n suhdetta omiin kokemuksiin organisaatiokohtaisen projektimallin ja yleisemminkin projektikulttuurin kehittämisestä. Projektimallilla tarkoitan siis organisaatioon sovitettua ja jalkautettua prosessia sekä ohjeistusta jonka mukaan projekteja ja projektisalkkuja johdetaan. Kuten esimerkiksi ABC Projektimalli™ joka on Suomen käytetyin, organisaatioon sovitettu projektimalli PRY:n tutkimuksen mukaan. Prince2:n vahvuus on että se on konkreettisempi ja lähempänä yksittäisen projektin johtamisprosessia kuin esim. IPMA ICB (osaamisjäsentely) tai PMI PMBOK (projektiprosessit) mutta se ei tietenkään korvaa tai syrjäytä näitä viitekehyksiä. Ilmaisuus myös luonnollisesti houkuttelee, organisaatio voi käyttää metodia omassa toiminnassaan ilmaiseksi. Ominaisuuksina, joita voi joku pitää myös heikkouksina, näen ensinnäkin sen että kirjassa esitetty malli on monimutkainen ja vielä varsin kaukana organisaation, tai edes yksittäisen projektin käyttövalmiista toimintamallista. Samoin selkeän salkkuyhteyden puute hämmästyttää.

Koska metodin käyttöönotossa ovat monet, suuret ja osaavatkin organisaatiot, kompastelleet, näen Prince2:a harkitseville tärkeänä tunnistaa seuraavat asiat jotka Prince2 – viestinnässä voivat piiloutua rivien väliin:

  • Älä yritä ottaa Prince2:a käyttöön sellaisenaan, ei yksittäisessä projektissa eikä etenkään organisaatiotasolla. Varaa organisaatiosi projektitoiminnan kehittäjien aikaa ja toimivien projektimallien kehittämisestä kokemusta omaava konsultti auttamaan työssä. Säädä toimintatapa tarpeisiisi ja kyvykkyystasoosi.
  • Kytke yksittäisen projektin johtamisprosessi selkeästi salkunjohtamisprosessiin. Älä irrota näitä kahta tasoa toisistaan liikaa, äläkä kehitä niitä erillään toisistaan.
  • Jos haluat käyttää Prince2 – lähestymistapaa, mieti mitkä ovat ne asiat jotka täytyy organisaatiokohtaiseen sovellukseesi sisällyttää, jotta voit esim. sanoa mahdollisille yhteistyökumppaneillesi että toimit Prince2 – mukaisesti. Princeä saa ja täytyy karsia sekä soveltaa voimakkaasti mutta ydin ei saisi hukkua.
  • Mieti vielä kerran, miksi haluaisit ”puhtaan Prince2:n” käyttöösi (mitä se sitten oikeastaan tarkoittaakaan). IPMA, PMI, Prince2 jne. kuitenkin käsittelevät samaa asiaa mutta täydentävät toisiaan, tarvitset näitä kaikkia viitekehyksiä projektitoimintasi kehittämisessä ja tärkeintä on toimiva lopputulos jota projekteissasi toimivat mielellään käyttävät. Mausteiden painotusta voit toki säätää jonkin em. viitekehyksen suuntaan
  • Panosta käyttöönotossa yhteisen, organisaatiokohtaisen toimintatavan sisäistämiseen ja käytännön projektitaitojen kehittämiseen

Suomen Projekti-Instituutin ABC Projektimallin Prince2 – sovelluksen käyttöönottamalla saat hyödyt nopeasti käyttöösi ja johdon sekä henkilöstösi tyytyväiseksi kun projektitoiminta muuttuu oikeasti ymmärrettäväksi ja hallittavaksi. Yli 60 asiakastamme käyttää ABC Projektimallia projektien ja liiketoimintansa johtamisessa. ABC Projektimallin keskeinen elementti on toimivuus käytännön elämässä ja tehokas organisaation tarpeisiin sovittaminen ja käyttöönotto. Mikäli haluat hyödyntää Prince2:n arvon esimerkiksi koska kumppanisi jo käyttävät Princeä, tämä onnistuu sujuvasti käyttöönottamalla ABC Projektimallin.

Ota siis pitsa pakasteesta, muovi pois, paista ja mausta se itsellesi ja kumppaneillesi sopivaksi niin nälkä lähtee ja tunnelma paranee!

Kirjoittaja: Markku Aarni, Director, Professional Network and Public Training

Suomen Projekti-Instituutti Oy


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi