Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

11.11.2013 9.12

Teetkö työtä, jolla on merkitys?

Mirkka Lyytikäinen

Unelmamaailmassa projektipäälliköt voivat miettiä mitä pitävät merkityksellisenä, mitä oikeasti haluavat ja alkavat tehdä sitä. Reaalimaailmassa asiat ovat ehkä vielä toisin, mutta voiko oman työn kokea merkityksellisenä, vaikkei itse saa aina valita mitä tekee?

Luin taannoin Ylioppilaslehden artikkelin ”Parempaakin tekemistä” (http://ylioppilaslehti.fi/2013/11/parempaakin-tekemista/), jossa kerrottiin nuoresta uupumukseen ajautuneesta konsultista/projektipäälliköstä. Kirjoituksen projektipäällikkö teki 60-100 -tuntista työviikkoa, joka jo itsessään kuulostaa mahdottomalta, mutta ei uupumus projektipäällikön itsensä mukaan työn määrästä johtunut, vaan siitä, että hän ei kokenut tekevänsä työtä, jolla olisi tarpeeksi merkitystä hänelle itselleen.

Kirjoitus pysäytti minut, koska olen omassa työssäni törmännyt usein projektipäälliköihin, jotka turhautuvat projektinsa ”vetämiseen”, koska eivät tiedä miksi projekti on tärkeä. Projekti on ehkä saatettu antaa projektipäällikölle toimeksiantona työpaikan käytävällä tai ehkä jopa ihan virallista reittiä ”oikeiden” ohjeiden mukaan. Valitettavan usein kuitenkin perustelut sille, miksi projekti on tärkeä, jäävät liian vähälle huomiolle projektin omistajan ja projektipäällikön välisessä ”kapulan siirrossa”. Toki projektipäällikön kuuluukin ymmärtää missä aikataulussa ja millä budjetilla projektin tuotos tulee saada aikaan, mutta enemmän huomiota kannattaisi kiinnittää siihen, että projektipäällikkö ymmärtää myös mitä hyötyä kyseisellä projektilla tavoitellaan.

Ylioppilaslehden artikkelin mukaan unelmamaailmassa ”tietokoneyhtiöiden projektipäälliköt miettivät, mitä pitävät merkityksellisenä, mitä oikeasti haluavat ja alkavat tehdä sitä”. Reaalimaailmassa tähän on kuitenkin vielä kovin pitkä matka, mutta voisimme aloittaa ainakin sillä, että ymmärtäisimme paremmin miksi teemme jotain projektia. Itse uskon, että ymmärtämällä työnsä merkityksen ainakin omalle organisaatiolleen, saattaa löytää sieltä merkityksellisiä asioita myös itselleen.

Mitä itse vastaisit? Teetkö sinä työtä, jolla on merkitys, ei vain organisaatiollesi, vaan myös itsellesi?

Mirkka Lyytikäinen toimii Suomen Projekti-Instituutissa Projektijohtamisen konsulttina.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi