Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

5.9.2011 10.45

Voisiko projektien tuotostavoitteista jo vähän hellittää?

Lassi Lindblom

Yleinen totuus alkaa olla, että suomalaisten yritysten tuotekehityksen perisynti on insinöörilähtöisyys. Osaamme ja haluamme tehdä hienoja vipstaakeja, mutta käytettävyys, muotoilu ja brändäys eivät ole olleet niin olennaisia. Tästä ongelmasta on näytteitä niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä, aina Nokiaan saakka. Samaan aikaan tuntuu, että uusia tuotteita ei saada riittävän nopeasti markkinoille.

Projekti-Instituutin tutkimus heijastalee tunnistettua ongelmaa: 65 prosenttia kaikista projekteista saavuttaa tuotostavoitteensa. Myös kustannustavoitteesta pidetään melko tiukasti kiinni: 60 % projekteista pysyy budjetissa. Sen sijaan aikataulu pitää vain 49 %:ssa projekteista ja resurssisuunnitelma vain 42 %:ssa. Projektin viides olennainen tavoite – hyöty – saavutetaan niin ikään vain 42 %:ssa projekteja. Ja eikö tämän pitäisi olla se olennaisin tavoite?

Projekteissa pidetään siis viimeiseen saakka kiinni määritellyn lopputuotteen saavuttamisesta ja budjetista. Onko tässä mitään järkeä, kun samaan aikaan sakkaa aikataulun pitävyys ja liiketoimintahyötyjen saavuttaminen?

Ironista on, että aikataulu muistetaan kyllä lähes aina määritellä (96 %). Hyötytavoitteiden saavuttamattomuutta voi tietenkin heijastella myös niiden epäselvä määritteleminen: 31 %:ssa projekteja niitä ei lainkaan määritellä.

Organisaatioiden johtohenkilöiden tulisi nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja miettiä, mitä tuotekehitysprojekteiltaan (ja myös muilta kehitysprojekteiltaan) oikein haluavat. Miettimisen lisäksi tämä kannattaa tietysti myös lausua ääneen. Ongelmat ovat voitettavissa paremmalla projektien asettamisella ja toteutuksen aikaisella ohjauksella, mm. priorisoimalla tavoitteet keskenään halutulla tavalla.

Sen, että ongelmat on voitettavissa todistaa myös Projekti-Instituutin tutkimus: korkeamman projektikulttuurin organisaatioissa tavoitteet paitsi asetetaan selkeästi useammin, mutta niissä myös pysytään tavoitteesta riippuen 1,3 – 2 kertaa paremmin.

Lassi Lindblom toimii Suomen Projekti-Instituutin konsultointijohtajana.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi