Kieli Valikko
jättiläiskuva_blogi

Projekti-Instituutin blogi

15.9.2014 8.40

Voivatko Fordin ja Toyotan kuljettajat käydä saman autokoulun? Entä onko eri organisaatioiden PMO:illa mitään yhteistä?

Markku Aarni

Törmäsin äsken keskusteluun jossa mielipide oli että ” PMO:t eri organisaatioissa ovat niiiiiin täysin erilaisia että niiden kehittäminen on täysin tapauskohtaista”. Josta seuraisi että PMO-osaamista ei voisi määritellä eikä esim. antaa sertifikaattia tietyn PMO-osaamistason osoittaneelle henkilölle tai organisaatiolle. Keskustelu on vähän saman suuntainen kuin kysyttäisiin että voivatko Voivatko Fordin ja Toyotan kuljettajat käydä saman autokoulun? Kas kummaa kun projektinjohtamiseen on ainakin projektipäälliköiden näkökulmasta saatu aikaan body of knowledget, sertifiointisysteemit jne. ja näiden katsotaan palvelevan erilaisissa projekteissa ja organisaatioissa toimivia ihmisiä, vaikka asioiden tärkeysjärjestys, soveltamistapa ja painotukset riippuvatkin toiminnan luonteesta.

Keskustelussa oli mielestäni taustalla se harhakäsitys että kun esim. IPMA ei ole määritellyt mitä on PMO -osaaminen, sitä ei sitten voi määritellä. Tosiasiassa kuitenkin sertifiointisysteemit, osaamismäärittelyt jne. tulevat jälkijunassa verrattuna siihen miten edelläkävijäorganisaatiot, siis projekteja tekevät yritykset ja heidän konsulttinsa, ovat tehneet käytännössä pitkäjänteisesti ja systemaattisesti jo vuosikausia.

Keskustelua sotkee myös se että IPMA, PMI, APM ym. ovat kuitenkin vasta viitekehyksiä, frameworkeja, joissa kuvataan mitkä asiat ovat tärkeitä, mikä asioiden yleinen hierarkia on sekä annetaan perussanasto, ”kieli”, jolla kannattaa toimia. Sitten voi löytyä em. pohjalta tehtyjä työkaluja, jotka kuitenkin vaativat rankkaa valintaa ja soveltamista, ennen kuin ne saadaan toimimaan. Kokeiluja toki voi tehdä vaikkapa poimimalla jonkun word-muotoisen osaamistasokyselyn netistä.

Vastaukseni alussa esitettyyn väitteeseen on että

  • PMO -osaamista on jäsennetty
  • siihen saa valmennusta
  • osaamisen voi osoittaa sertifioinnissa

...ja PMO-ammattilaiset ovat todistaneet em. asiat toimiviksi. Lisätietoja: CPMO-sertifikaatti

ja

CPMO Competence Baseline v 1.2_Eng (pdf) (382.1 KB)

Tätä aihetta sivuava toinen juttu on sitten se että johdon, siis projektien omistajien, ohjausryhmien jäsenten ja salkun johtajien, osaamisen kehittäminen ja varmistaminen ennen kuin heidät päästetään tekemään projekteja koskevia päätöksiä, on aivan liian vähällä huomiolla mm. IPMA:n kehitystyössä ja viestinnässä. Mutta jatkan tästä aiheesta jossain seuraavassa kirjoituksessani.

Markku Aarni

Työkseen kirjoittaja pyrkii saamaan aikaan asiakkaalla käytännössä toimivia ratkaisuja ja on kiinnostunut myös projektijohtamisen viitekehyksistä ja niiden hyödyntämisestä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi